لفور یکی از دهستانهای شهرستان سوادکوه شمالی در استان مازندران است که درشمال ایران واقع شده است , برای سفر به سد لفور (alborz-dam) میتوانید از دو مسیر به این جاذبه توریستی تفریحی سفر کنید ، در ادامه مسیر دسترسی به سد البرز را برایتان آورده ایم ، برای اقامت در این منطقه میتوانید از کلبه ها واقامتگاههای بومگردی در این منطقه استفاده کنید ، بهترین زمان مسافرت لفور سوادکوه در فصول بهار و تابستان است که آب وهوای خوبی سراسر این منطقه را فراگرفته و گردشگران و مسافران فراوانی را به سوی خود فرا میخواند ، در ادامه اطلاعات بیشتری درباره تاریخچه این سد و مکانهای گردشگری اطراف آن به شما ارائه خواهیم داد .
سد لفور کجاست ؟
لفور یکی از دهستانهای شهرستان سوادکوه شمالی در استان مازندران است ، این دهستان از سمت جنوب به ارتفاعات رشتهکوه البرز، از سمت غرب به روستای قرآن تالار از توابع بابلکنار و از سمت شرق به جنگلهای منتهی به بخش زیراب و جوارم و از سمت شمال به جنگلهای منتهی به بخش شیرگاه محدود است. دهستان لفور از ۲۹ آبادی و روستا تشکیل شدهاست.
سد البرز (سد لفور) با ارتفاع ۷۲ متر در دهستان لفور بر روی رودخانه لفور احداث شده است. این سد خاکی در منطقهای واقع شده است که به لحاظ تاریخی دارای اهمیت زیادی است. از جمله ماهیان معروف سد لفور میتوان به زردپر، سرخ باله و سفید رودخانهای اشاره نمود. سد لفور یا سد البرز یکی از زیباییهای بکر شمال است. فضایی آرامشبخش که جان میدهد برای عکاسی و خاطرهسازی. برای رسیدن به سد لفور باید از فیروزکوه و پل سفید عبور کنید و به شهر شیرگاه برسید.
مسیر سفر به سد لفور ( البرز ) :
برای سفر به سد البرز که در استان مازندران، شهرستان سواد کوه شمالی و در روستای لفور قرار دارد .باید یک روز آفتابی ترجیحا در فصل بهار یا تابستان را انتخاب کنید و به فکر رستوران یا اقامتگاه خاصی نباشید ، چون قرار است در دل طبیعت و با شیوهای متفاوت این روز را سر کنید. به همراه داشتن چادر و امکانات اولیه ایجاد یک کمپ جزو ملزومات این سفر میباشد که البته برای افرادی که قصد سفر یک روزه یا نیمروزه را دارند شرایط کمی فرق میکند.
اگر از سمت جاده فیروزکوه قصد سفر به این منطقه را دارید میبایست بعد از گذشتن از شهرهای پل سفید، زیرآب و شیرگاه مسیر خود را به سمت جاده شیرگاه – بابلکنار تغییر دهید که از مناطق کلیج خیل و اسلام آباد نیز عبور میکند. البته همه اینها در صورتی است که ترافیکهای مرسوم این شهرها بخصوص در شهر زیرآب و آخرین تونل این شهر به سمت شیرگاه شما را به دام نیاندازد؛ و جاده هراز هم شما را به ترتیب به شهرهای آمل و بابل راهنمایی میکند. در شهر بابل باید به دنبال حرکت در مسیر جاده گنج افروز به سمت بابل کنار باشید البته در جادهی گنج افروز باید بسیار مراقب باشید چرا که این جاده به دلیل موقعیت جغرافیایی در انتها در مجاورت درهای بزرگ میباشد که با رانندگی ایمن و رعایت سرعت مطمئنه هیچ خطری شما را تهدید نخواهد کرد.
کارهای مطالعاتی سد در اواخر حکومت پهلوی آغاز شد اما پس از گذشت سال ها، سر انجام در سال ۱۳۷۴ کار ساخت آن شروع شد و در سال ۱۳۸۹ به بهره برداری رسید. سد البرز در ابتدا به پاشاکلا شهرت داشت اما بعدها تغییر نام داد و در حال حاضر نام رسمی این سد با نام آیت الله صالحی مازندرانی در منابع رسمی انتخاب شده است.
سد البرز در منطقه دئوتک یا همان محل تلاقی ۲ آب احداث شده است و از ۳ رودخانه اسکلیم رود، آذر رود و کارسنگ تغذیه می کند. این سد دهانه ای ۸۳۷ متری را پوشش می دهد و با عمقی نزدیک به ۷۵ متر، توانایی ذخیره ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب را داراست. این حجم فراوان می تواند آب ۵۴۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی از ۲۲۰ روستا شهرهای جویبار، قائمشهر، بابل و بابلسر را به راحتی تامین کند و از نیروی عبور آب به تولید برق مورد نیاز بسیاری از شهرها و روستاهای اطراف بپردازد.
جنگل های اطراف سد لفور و دریاچه آن در تمامی روزهای سال بسیار تماشایی است. نیمه اول سال هوای مطبوع و خنک لفور بسیار دلچسب خواهد بود. لمس لطافت و حس کردن عطر خوش جنگل و آب، از به یاد ماندنی ترین بخش های این سفر کوتاه مدت خواهد بود. پاییز در سد لفور با ریزش برگ های هزار رنگ به درون دریاچه، جلوه ای منحصر به فرد بدان می بخشد، بی شک می توان گفت در این فصل نظاره گر یکی از زیباترین شاهکار های خلقت خواهیم بود. اما سختی مسیر و هوا در روزهای سرد سال نمی تواند ذره ای از علاقه عاشقان عکاسی و طبیعت برای دیدن لفور کم کند، با این حال حتما از شرایط جوی و جاده در این روزها مطلع شوید.
دریاچه لفور در دهستانی به همین نام بر روی تلاقی سه رودخانهی کارسنگ رود و آذر رود و اسکلیم روهار در منطقهای که به آن دئوتک (محل تلاقی دو آب) میگویند با ارتفاع ۷۲ متری بر روی تپهای نسبتا بلند قرار گرفته است. با بهرهبرداری از این دریاچه (سد خاکی) آب روستای شهرهای بابل، بابلسر، قائمشهر، جویبار، امیرکلا، خزرشهر و فریدونکنار تأمین میشود. به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، بهترین زمان بازدید از جاذبه دریاچهی لفور اردیبهشت ماه تا شهریور ماه است.
البته پاییز هم با خزان رنگارنگ درختان اطراف دریاچه میتواند از فصلهای خوب برای سفر و گذران اوقات فراغت در کنار این دریاچه باشد. در حین بازدید از زیباییهایی دریاچه لفور از لذت قایق سواری در آن غافل نشوید و از فضای سرشار از آرامش آن نهایت استفاده را ببرید. همچنین یادتان باشد با پیاده روی در جنگل توسکا، عکسهای یادگاری بگیرید و در گنجینه خاطراتتان آنها را ثبت نمایید. بعد از گشتوگذار خود در دریاچه لفور به بازدید از دیگر دیدنی های سوادکوه همچون دریاچه شورمست، رودخانه کسیلیان، سد سنبل رود، آبشار آهکی اسکلیم و آبشار تزر بروید تا لذت سفرتان در مازندران چندین برابر شود.
گردآوری : سایت ملک سوادکوه
بخوانید : سوادکوه جا میشه ؟
باید گفت لفور بهشته
جای زیبا و جالبیه